It’s World Statistics Day! To honor the theme of the day, the JMP User Community is having conversations about the importance of trust in statistics and data. And we want to hear from you! Tell us the steps you take to ensure that your data is trustworthy.
Choose Language Hide Translation Bar
Highlighted
W_Rockbell
Level I

Jittered not working inGraph Builder JMPPRO 14

A few months ago my data stop previewing with Jittering in Graph Builder. Jitter is turned on in my preferances. Changing the Jitter Type and Jitter Limit doesn't fix the issue. Also changing my data type between continues and ordinal doesn't fix the issue. When I use the Selection tool to copy my graphs from JMP the graphs pastes looking very different than the preview. As seen in the attached images. 

Any one know how to fix this? 

Screen Shot 2019-03-08 at 6.52.56 PM.png

Screen Shot 2019-03-08 at 6.33.46 PM.png

  

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Highlighted

Re: Jittered not working inGraph Builder JMPPRO 14

In preferences under "Graphs", look for the "Fast Marker Threshold".  The default value is 50,000.  The fast marker drawing may change, but currently this is the threshold that is determining whether the jitter will be applied.

View solution in original post

5 REPLIES 5
Highlighted
Robbb
Level II

Re: Jittered not working inGraph Builder JMPPRO 14

I've got a very similar problem. Graph Builder does display jitter correctly if there are too many data points. Older versions of JMP (at least 12 and 13) could display my data correctly. 14 and 15 do not. Or there is some option I am missing. How to fix this?
Highlighted
TimP
Level II

Re: Jittered not working inGraph Builder JMPPRO 14

I am seeing the same issue.  I was able to get jittering for my purposes with two imperfect workarounds:

 

1. Select "Sampling", which seems to work up to 50,000 points.

2.  Apply a local data filter to focus on regions of interest

Highlighted

Re: Jittered not working inGraph Builder JMPPRO 14

In preferences under "Graphs", look for the "Fast Marker Threshold".  The default value is 50,000.  The fast marker drawing may change, but currently this is the threshold that is determining whether the jitter will be applied.

View solution in original post

Highlighted
TimP
Level II

Re: Jittered not working inGraph Builder JMPPRO 14

Great, thanks!
Highlighted
Jeff_Perkinson
Community Manager Community Manager

Re: Jittered not working inGraph Builder JMPPRO 14

In JMP 16 the Fast Marker setting will not affect the jitter options.

-Jeff
Article Labels

    There are no labels assigned to this post.